Krem z brokułów

Krem z brokułów

Krem brokułowy to lekkie i smakowite połączenie świeżych warzyw, które idealnie nadaje się na pożywny obiad. Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne – nie tylko chronią przed nowotworami, ale także wrzodami żołądka i anemią. Ponadto pozytywnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulację poziomu cukru. A wszystko to, dzięki bogatej zawartości witaminy C, składników mineralnych i sulforafanu, będącego silnym przeciwutleniaczem.

Składniki niezbędne do przygotowania:

1 litr bulionu warzywnego, 1 brokuł, 1 cebula, 1 marchewka, 2 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku, 1 ziemniak, 1 mały serek topiony (50 g), szczypta soli i pieprzu oraz chrupkie pieczywo Tovago.

Sposób przygotowania:

Przygotuj warzywa – umyj je z należytą starannością. Podziel brokuła na niewielkie cząstki, marchewkę obierz i poszatkuj na drobne kawałki, ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Przygotuj bulion i wrzuć do niego brokuła, ziemniaka i marchewkę. Następnie, zajmij się cebulą i czosnkiem: rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć na nią posiekane w kostkę cebulę i czosnek – poczekaj aż zrobią się miękkie i dodaj je do bulionu. Nie zapomnij dodać też topionego serka. Koniecznie dopraw solą i pieprzem. Gdy zupa nieco przestygnie, dokładnie ją zblenduj. Gotowy krem podawaj z chrupkim pieczywem Tovago. I gotowe – ciesz się wyjątkowym smakiem i właściwościami kremu z brokułów. Smacznego!

Najnowsze przepisy