Zima w pełni, a to oznacza, że chłód doskwiera bardziej niż zwykle. To idealny moment, aby na obiad zaserwować gorącą zupę jarzynową, która nie tylko rozgrzeje największych zmarzluchów, ale również zagwarantuje szereg właściwości odżywczych. Oto nasz unikalny przepis.

Składniki niezbędne do przygotowania:

Łyżka masła, łyżka oliwy, cebula, ziemniaki, bulion, kapusta, marchew, seler, kalarepa, pietruszka, fasolka szparagowa, koperek, śmietana oraz chrupkie pieczywo Tovago.

Sposób przygotowania:

Wrzuć do garnka łyżkę masła oraz oliwy, a następnie zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodaj obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę i mieszając podsmażaj przez ok. 3 minuty. Dorzuć obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i znów podsmażaj przez ok. 3 minuty, nie zapominając o ciągłym mieszaniu. Dodaj gorący bulion i czekaj aż całość się zagotuje – powinno to trwać ok. 5 minut. Następnie, dodaj przyciętą na końcach i pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową, kalarepę, pietruszkę oraz kapustę. Dopraw je solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Gotuj przez ok. 15 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj posiekany koperek, który okaże się świetną dekoracją. Zupę odstaw z ognia i zapraw śmietaną. Podawaj w miseczkach wraz z chrupkim pieczywem Tovago. Smacznego!

Najnowsze przepisy