Kompot z truskawek

Kompot z truskawek

W przerwie od chrupania pełnoziarnistego pieczywa Tovago, warto napić się czegoś o wyjątkowym smaku. Upały coraz bardziej dają się we znaki, dlatego przyda się odrobina zdrowego orzeźwienia, a tą z całą pewnością zagwarantuje zimny kompot z truskawek. Nie dość, że jest aromatyczny i orzeźwiający, to jeszcze bardzo zdrowy.

Truskawka to źródło bardzo wielu cennych witamin. Wystarczy wspomnieć, że owoc ten zawiera więcej witaminy C niż najpopularniejsze cytrusy! Ponadto jest gwarancją witamin z grupy B, w tym witaminy B1 i B2 oraz witaminy PP. W truskawkach znaleźć można również bogactwo soli organicznych oraz pektyn. W konsekwencji, poleca się je reumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby, a także osobom mającym problemy z nerkami.

Składniki niezbędne do przygotowania:

1 kg świeżych truskawek, 2l wody, 4 łyżki ksylitolu.

Sposób przygotowania:

Najpierw, zagotuj wodę. Następnie, obierz truskawki z szypułek i wrzuć je do wrzącej wody. Czekaj aż woda powtórnie się zagotuje. Dodaj 4 łyżki ksylitolu i zamieszaj. Następnie, zostaw kompot aż do całkowitego wystygnięcia. Kompot przelej do dzbanka. Podawaj do picia na zimno.

Źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/truskawki-dobre-dla-zdrowia-i-urody-jakie-witaminy-mineraly-zawieraja-_36662.html

Najnowsze przepisy