Konfitury z poziomek

Konfitury z poziomek

Konfitury z poziomek i pieczywo chrupkie, to idealna przekąska na jesienne popołudnia. Zawarta w poziomkach witamina C pomoże Wam wzmocnić odporność, a nasze pieczywo doda Wam dużo energii i wzbogaci Wasz organizm o wartościowy błonnik. My polecamy Wam połączenie z pieczywem kukurydziano-owsianym, które, dzięki wysokiej zawartości owsa, wpływa na poprawę naszego zdrowia i samopoczucia i ma tylko 23 kcal.

Jakich składników potrzebujemy, aby przygotować 4 pyszne słoiki konfitury z poziomek:

1 kg poziomek
1/4 kg cukru

Czas przygotowania: około 30 min

Przygotowanie konfitur

Do rondla wlewamy około 30 ml gorącej wody, do której wsypujemy cukier, a następnie gotujemy go aż do momentu gdy zacznie gęstnieć. Następnie odstawiamy rondel do momentu całkowitego wystygnięcia. Tak przygotowanym, zimnym syropem zalewamy nasze świeżo umyte poziomki i całość zostawiamy na około 12 godzin. Po odczekaniu zaczynamy smażyć poziomki, jednak nie dłużej niż 5-7 minut.
W ten sposób powstają pyszne i zdrowe konfitury z poziomek, które przelewamy do salaterki i pozostawiamy na kolejne 12 godzin. Następnie przekładamy całość do słoików, szczelnie zakręcamy i chowamy do domowej spiżarni. Pamiętajcie, żeby konfitury chronić przed ciepłem oraz światłem.

Zalety poziomek:
Poziomki zawierają sole mineralne, garbniki, flawonoidy, witaminę C i, w małej ilości, olejek lotny. Ich liście i owoce stosuje się pomocniczo w miażdżycy naczyń, nadciśnieniu, kamicy nerkowej i niektórych drobnych chorobach skóry.

Najnowsze przepisy