Przepis na kanapkę z awokado

Przepis na kanapkę z awokado

Szukasz ciekawego pomysłu na kanapkę? Mamy dla Ciebie idealną koncepcję, która nie tylko będzie smakowita, ale przede wszystkim zdrowa. Kanapka z awokado zapewni Ci wiele istotnych składników odżywczych – owoc dostarczy Twojemu organizmowi witamin z grup C, E, A oraz B. Co więcej, zapewni kwasy tłuszczowe omega-9, omega-3 i omega-6, które są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu. Warto dodać, że awokado to również bogate źródło potasu. Jak zrobić pyszną kanapkę z awokado? Podpowiadamy!

Składniki niezbędne do przygotowania:

Chrupkie pieczywo Tovago, 1 awokado, świeży pomidor, cebulka, szczypiorek, świeża bazylia, świeżo zmielone sól i pieprz, oliwa z oliwek i sok z limonki.

Sposób przygotowania:

Chrupkie pieczywo Tovago natrzyj przepołowionym czosnkiem. Następnie, obierz awokado i pokrój je na drobne kawałeczki, dopraw solą i pieprzem. Nie zapomnij skropić ich sokiem z limonki oraz oliwą z oliwek (po ok. 1 łyżeczce). Awokado delikatnie rozsmaruj na chrupkim pieczywie. Następnie, połóż plasterki pomidora, pokrojoną cebulkę oraz listek bazylii. Dopraw solą i pieprzem. I gotowe! Życzymy smacznego!

Źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.html

Najnowsze przepisy