Przepis na krem pomidorowy
Pomidorowa to jedna z ulubionych zup Polaków – przygotowanie jej jest naprawdę proste i nie kosztuje wiele pieniędzy. Co więcej, pomidory są bardzo zdrowe, bowiem zawierają likopen – organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Czy wiesz, że jedzenie pomidorów znacznie zmniejsza ryzyko zawału? Ale to jeszcze nic! Najważniejszym argumentem przemawiającym za kremem pomidorowym jest to, że jest po prostu pyszny!
Składniki niezbędne do przygotowania:
Oliwa, 2 cebule, czosnek, 1 kg pomidorów pelati, bulion, marchew, 3 listki bazylii, 2 selery, pietruszka i śmietana oraz pieczywo chrupkie Tovago.
Sposób przygotowania:
W garnku na oliwie zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony na plasterki czosnek. Gotuj przez minutę. Pomidorki sparz wrzątkiem, obierz i pokrój na drobne połówki. Nie zapomnij odciąć szypułek. Wlej gorący bulion i gotuj przez ok. 5 minut. Następnie, miksuj wszystko na idealnie gładki krem, i gotuj przez ok. 1 minutę. Dodaj odłożone świeże pomidory i po zagotowaniu odstaw je z ognia. Wymieszaj z posiekaną bazylią, następnie dopraw solą oraz pieprzem. Krem pomidorowy podawaj z chrupkim pieczywem Tovago. Smacznego!