Udostępnij przepis

Krem dyniowy jest jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych potraw jakie można z niej przygotować jesienią. Zupę z dyni można zrobić zarówno tradycyjnie na mleku wraz z zacierkami lub zaserwować w nowoczesnym wydaniu na sposób tajski czy indyjski. Niezależnie od sposobu przygotowania zadbajmy o to, aby zupa była idealnie kremowa – warto ją dokładnie zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito, aby pozbyć się ewentualnych kawałków warzywa.

Najwięcej witamin ma dynia w intensywnym kolorze pomarańczy. Dynia jest bogata w witaminę A,witaminy z gr. B (B1 i B2), C i PP oraz składniki mineralne: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor. Jest doskonałym źródłem białka i błonnika.

Jakich składników potrzebujemy, aby przygotować pyszny krem dyniowy:

  • główny składnik – dynia
  • warzywa: dwa ziemniaki, dwie marchwie, 2-4 ząbki czosnku, cebula
  • przyprawy: ziele angielskie, dwa liście laurowe, sól i pieprz

Przygotowanie kremu dyniowego

Dynię myjemy, obieramy ze skóry i wydrążamy cały środek. Następnie w małe kawałki kroimy dynię, marchew oraz ziemniaki. Cebulę i czosnek siekamy i wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą. Czekamy do momentu ich zeszklenia, a następnie dorzucamy przygotowane wcześniej dynię, marchew i ziemniaki.
Całość zalewamy wodą, tak aby przykryła ona warzywa, dodajemy przyprawy i gotujemy do momentu gdy warzywa będą miękkie.
Po ugotowaniu wyjmuje z kremu ziele angielskie oraz liście laurowe i całość blendujemy na gładką masę.

Smacznego 🙂