Dziś, przygotowaliśmy dla Was wyśmienity przepis wprost z kuchni hiszpańskiej. Gazpacho, bo o nim mowa, to smakowita zupa, wywodząca się z Andaluzji. W upalne lato może okaże się prawdziwym wybawieniem, bowiem należy podawać ją na zimno. Wystarczy zmiksować świeże warzywa, wlać odrobinę oliwy i gotowe! Gazpacho w połączeniu z chrupkim pieczywem Tovago smakuje po prostu rewelacyjnie!
Składniki niezbędne do przygotowania:
5 pomidorów, 2 czerwone papryki, 2 ogórki, 1 ostra papryczka, 3 czerwone cebule, pęczek natki kolendry, miąższ jednej czerstwej pszennej kajzerki, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki białego octu winnego, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka tabasco, natka kolendry do dekoracji oraz chrupkie pieczywo Tovago do chrupania.
Sposób przygotowania:
Namocz w wodzie miąższ, który wydobędziesz z kajzerki. Następnie, oczyść papryki i pokrój w drobną kostkę. Sparz pomidory i obierz je ze skórki – podczas siekania usuń pestki. Obierz ogórki, krojąc nie zapomnij usunąć pestek. Posiekaj dokładnie również cebulą, czosnek i natkę kolendry. Wszystko dokładnie wymieszaj blenderem. Dodaję oliwę i ocet, a w razie potrzeby (gdyby zupa była zbyt gęsta) także przegotowaną wodę. Dopraw solą i pieprzem, Nie zapomnij o tabasco. Całość udekoruj kolendrą. Gotowe! Zajadaj z chrupkim pieczywem Tovago.