Udostępnij przepis

Zupa krem koperkowy to idealne danie dla entuzjastów zdrowego stylu życia, którzy skrupulatnie komponują codzienny jadłospis. Koperek posiada bogate właściwości – rozkurczowe, przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Warzywo to jest prawdziwą witaminową bombą – gwarantuje witaminy z grupy B, A i C. Ponadto jest bogate w wapń, żelazo, mangan, fosfor, magnez, cynk, miedź, potas, sód i proteiny.

Składniki niezbędne do przygotowania:

Od 500 do 600g ziemniaków, garść kopru, 1 cebula, 3 łyżki masła, 2 korzenie pietruszki, kawałek korzenia selera, tymianek, 5 szt. ziela angielskiego, sól, pieprz oraz 1/2 szkl. słodkiej śmietanki i pełnoziarniste pieczywo Tovago.

Sposób przygotowania:

Do przygotowania kremu koniecznie użyj świeżego koperku, dzięki czemu Twój krem zyska wyjątkowo aromatyczny smak – z pewnością przyciągnie do Twojej kuchni wszystkich łasuchów znajdujących się akurat w domu. Zacznij od przygotowania warzywnego wywaru, a następnie, poszatkuj dokładnie cebulę i usmaż ją na maśle w garnku. Oczywiście, nie zapomnij dodać również pokrojonych w kosteczkę warzyw i przypraw. Zalej 1,5l wody i gotuj przez ok. 30 min. Następnie, wyłów ziele angielskie i tymianek. Na koniec, dodaj posiekany koperek i śmietankę. Zmiksuj i ciesz się wyjątkowym smakiem. Voilà – gotowe! Zajadaj z chrupkim pieczywem Tovago. Smacznego!