Udostępnij przepis

Zupa brokułowa to idealna propozycja dla osób na diecie, ale również dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie. Brokuły mają bowiem nie tylko właściwości odchudzające, ale i zdrowotne i lecznicze. Znajdziemy w nich witaminę A, a także witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. To cenne źródło witaminy C, która wzmacnia nasz organizm, dlatego warto zajadać brokuły w czasie, w którym jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienie. Wśród minerałów warto zwrócić uwagę na zawarte w brokułach potas, fosfor, wapń oraz sód. Oprócz nich znajdują się tam również pewne ilości magnezu, żelaza oraz cynku. W połączeniu z naszym pieczywem chrupkim błonnikowym , dostarczymy naszemu organizmowi porcję wartościowego błonnika.

Jakich składników potrzebujemy, aby przygotować pyszną zupę brokułową:

główny składnik – świeży brokuł
warzywa: 3 ziemniaki, marchew, cebulę, por i szczypiorek
jeden liść laurowy i ziele angielskie
jedną łyżkę masła
jedną łyżkę oliwy
1,5 litra bulionu jarzynowego lub drobiowego lub rosołu
1/3 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów z kartonika lub 1/4 szklanki śmietanki 30%
100 g śmietankowego serka topionego

Przygotowanie zupy brokułowej

W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Odkroić zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część dokładnie opłukać, pokroić wzdłuż na 4 części, następnie w poprzek na plasterki. Dodać do cebuli, posolić i smażyć co chwilę mieszając przez około 3 minuty. Dodać obraną i startą marchewkę i mieszając podsmażać ok. 2 minuty. Dodać masło i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i znów smażyć 2 minuty co chwilę mieszając. Wlać gorący bulion, dodać listek laurowy i ziele angielskie, zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 10 – 15 minut aż warzywa będą miękkie. Brokuła umyć, odkroić różyczki, ładnie i zielone łodyżki pokroić na plasterki. Brokuły dodać do zupy, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 minut bez przykrycia, aż brokuł zmięknie. Na koniec dodać rozdrobniony ser topiony i mieszać aż się rozpuści. Zaprawić zupę śmietanką, dodawaną do zupy stopniowo. Zupę posypać szczypiorkiem i opcjonalnie posiekaną bazylią. Można podawać np. z pieczywem.